Vanliga frågor

Om musiken


Fråga: Skriver du text och musik själv?

Svar: I de flesta fall är svaret ja. Ibland lånar jag dock melodier som existerar och byter text på dom, alltid med tillstånd från kompositörerna i fråga.


Fråga: Är det du som sjunger på inspelningarna?

Svar: Ja det är klart!


Fråga:Spelar du instrumenten själv?

Svar: På de första inspelningarna programerade jag allt själv. Den musikaliska programeringen av dessa låtar gjordes med datorer. Detta är ett arbetssätt som jag skulle kunna behärska än idag. Programering tar dock fruktansvärt lång tid eftersom du måste programera vartenda trumslag, varenda baston och varenda syntslinga från början. Eftersom jag numer betalar för tiden i studion så finns det inte tid för programering i samma utsträckning. Jag tar istället hjälp av musikanter som sköter allt det tekniska under inspelningen.


Fråga: Var spelar du in materialet och hur går det till?

Svar: Nästan alla mina inspelningar görs i proffesionell studio.


Om låtlån och upphovsrätt

Fråga: Hur har du gått tillväga för att låna låtar från andra? Får man göra så?

Svar: Vid två tillfällen har jag bytt text på två existerande melodier. Detta får man göra om man har fått upphovsmannens tillstånd, vilket jag har fått vid dessa tillfällen. Det finns aldrig några garantier för att man ska få tillstånd för detta bruk men det man kan göra är att fråga


Fråga: Vem har gjort den här webplatsen och vem ansvarar för den?

Svar: Den har jag gjort själv och jag ansvarar även för den!


Om trumpeter

Fråga: Är det svårt att spela trumpet?

Svar: I början är det ett helvete. Eftersom ljudbildning fås i en trumpet genom att läpparna vibrerar så tar det en stund innan man får ton i den. Att få fin klang i en trumpet kan ta flera år.


Fråga: Måste man ha starka lungor för att spela trumpet?

Svar: Lungorna övas upp med tiden. Ju mer du blåser desto bättre lungor får du. Det är lite likadant som med styrketräning. Tränar man så blir man stark och lägger man av så blir man sämre. Det är färskvara!


Fråga: Är trumpeter stämda?

Svar: Alla trumpeter är stämda i en viss grundton. Vilken beror på vilken trumpet du har.


Fråga: Är trumpeter dyra?

Svar: Det är som vilket instrument som helst! Köper du en billig trumpet så får du sämre klang. Är den billig så går den oftast sönder fortare också


Fråga: Jag vill börja spela! Ska jag ha en begagnad eller ny trumpet?

Svar: Begagnat eller nytt har egentligen ingen betydelse! Det viktiga är att alla grejer fungerar på trumpeten! Klicka på knappen "Trumpeten" och titta på min film för mer info om detta!


Fråga: Hur ofta övar du?

Svar: Varje dag!


Fråga: Hur sköter man lättast om sin trumpet?

Svar: Några enkla knep är dessa...Olja ventilerna med jämna mellanrum eller när de blir tröga. Ventilerna går sönder om du trycker ner de även fast de är tröga. Placera rätt ventil i rätt hål i ventilhuset. Gör du inte detta blir det stopp i trumpeten och inget ljud kommer ut. Lås ventilerna när de är placerade i rätt hål i ventilhuset. Du låser dom genom att vrida de till det knäpper till. Tappa inte ventilera! En tappad ventil kan lätt bli sned. Blir ventilen sned och inte går att laga kan det förefalla svårt att hitta en ny ventil. Finns ingen ny ventil och den gamla inte kan repareras är trumpeten obrukbar! Tvätta inte av trumpeten med starka kemikalier eller andra lösningsmedel. Trumpetens lack kan då gå förlorad. Använd aldrig en tång för att ta dän ett munstycke som fastnat i munröret. Ta den istället till Brass-specialisten. De har speciella verktyg som kan hjälpa dig utan att skada trumpeten. Sordinkork som har lossnat från metallen kan lagas med kontaktlim. Tänk att limma både på metall och kork samt att vänta tills fullständig torktid har uppnåtts.